prawdopoboienstow
maturzystaa: wg oceny synoptykow prawdopodobienstwo zdarzenia ze najblizsza sobota bedzie bez opadow jest
rowne 0,6 a prawdopodobienstwo, ze najblizsza niedziela tez bedzie bez opadow, jest rowne 0,5.
Prawdopodobienstwo, ze oba zdarzenia beda dniami bez opadow wynosi 0,3. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia, ze a)bedzie padalo w oba te dni,b)tylko niedziela bedzie bez
opadow, c)co najmniej jeden z wymienionych dni bedzie bez opadow
23 kwi 08:55
maturzystaa: prosze o rozwiazanie z wytlumaczeniem
23 kwi 08:57
maturzystaa:
23 kwi 11:37
maturzystaa:
23 kwi 13:03
zef: Prawdopodobienstwo ze bedzie padalo:
sobota=0,4
niedziela=0,5
A)0,4*0,5=0,2
B)0,5*0,4=0,2
C)0,6*0,5=0,3
23 kwi 13:06
maturzystaa: c)0,8
23 kwi 13:26
zef: Możliwe, nie miałem jeszcze prawdopodobieństwa
23 kwi 13:48
maturzystaa: jestes tegorocznym maturzysta?
23 kwi 15:11
zef: Nie.
23 kwi 15:13
maturzystaa: a juz chcialem sie pocieszyc, ze nie tylko ja jestem w ciemnej du**ie
23 kwi 15:22