Wielomiany
Sun: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian w(x) nie ma pierwiastków.
W(x)=x
4−(2m+4)*x
2+m
2−1
Wiem, że należy x
2 zapisać jako niewiadomą pomocniczą, później policzyć deltę, ale co dalej?
Pomóżcie
22 kwi 22:12
maturzysta: Nie ma pierwiastków gdy delta ujemna. Podstaw i wyliczaj dla delty mniejszej od 0.
22 kwi 22:14
Sun: Wiem, wiem, właśnie tak zrobiłam, że delta mniejsza od 0, wyszło mi bodajże m<−2/3 i dalej nie
wiem...
22 kwi 22:14
Sun: Czy to po prostu wystarczy?
22 kwi 22:15
zef: x2=t
t2−(2m+4)t+m2−1
No i Δ<0
22 kwi 22:15
zef: 4m
2+16m+16−4m
2+4<0
16m+20<0
16m<−20
m<−1,25
No mi troszkę inaczej wyszło
22 kwi 22:18
ICSP: t = x2 i dostajesz równanie :
t2 − (2m + 4)t + m2 − 1 = 0
Nie będzie ono miało rozwiązań gdy:
1o Δ < 0
2o Δ ≥ 0 i t1 + t2 < 0 i t1t2 > 0
22 kwi 22:18
22 kwi 22:18
maturzysta: Aa jeszcze kilka warunków jest.
22 kwi 22:18
Sun: Okok dzięki
22 kwi 22:22