Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6
Karolina: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6
22 kwi 21:58
zef: Załatwmy to ciągami
a1=12
an=96
r=6
Podstaw do wzoru na an, z tego otrzymasz "n" i dalej do wzoru na Sn
22 kwi 22:01
bezendu:
Czemu niby a1=12 ?
Pierwsza liczba dwucyfrowa podzielna przez 6 to 10, a ostatnia to 99.
Nie widzę w poleceniu słowa podzielne bez reszty.
22 kwi 22:04
zef: W sumie masz rację, nie jest napisane że bez reszty
22 kwi 22:06
Mila:
?
22 kwi 22:09
bezendu: ?
22 kwi 22:09
bezendu:
Ja też
22 kwi 22:11
5-latek : Tez bym się czepil tego
Skoro maja być dwucyfrowe to
a1=−99 (skoro maja się dzielic z reszta albo a1=−96 (przy dzieleniu bez reszty
Nie ejst napisane z enaturalne lub całkowite dodatnie
Zapewne chodzi o naturalne
22 kwi 22:11
bezendu:
Akurat zef dobrze napisał a
1=12 a
n=96
22 kwi 22:13
Metis: Dziewczyna już tutaj nigdy przez Was nie zajrzy
Karolina zrób tak jak pisze
zef
22 kwi 22:14
zef: Może jeszcze uwzględnimy niewymierne ?
22 kwi 22:14
5-latek : Chociaz cecha podzielności liczby przez 6 jest scisle okreslona
Wiec skoro mam być dwucyfrowa to a1=−96 (skoro nie jest napisane ze naturalne
22 kwi 22:14
5-latek : Metis dlaczego jak zef ?
Napisala wszystkich liczb dwucyfrowych .
22 kwi 22:17