Pochodna
Marian : Wyznacz ekstrema funkcji f(x) |x| −x
2 maksimum lokalne −1/2 i 1/2 to akurat wyznaczyłem. Ale
nie potrafię zrozumieć dlaczego funkcja przyjmuje minimum lokalne dla x=0 mógłby ktoś
wyjaśnić
22 kwi 21:58
Marian : ?
22 kwi 22:12
Marian : Jak rysuje wykres pochodnej to dla x=0 pochodna nie równa się 0
22 kwi 22:22
Marian : Więc nie mam pojęcia skąd tam się wzięło ekstremum, może błąd w książce?
22 kwi 22:22
maturzysta: Ja bym zgadywal ze dlatego minimum w 0 bo mamy wartość bezwzgledna w jednym iksie, drugi jest w
potędze czyli zawsze dodatni, stad wniosek ze wykres nad osią X a ze wartość bezwzgledna to
odbija sie od osi X.
22 kwi 22:25
Marian : Hmmm ale skoro pochodna dla x=0 nie przyjmuje wartości zero to nie spełnia warunku na ekstremum

chyba że jest jakieś inne wyjaśnienie lub błąd w książce....
22 kwi 22:36
Marian : ?
22 kwi 22:55
Marian : Help!
22 kwi 23:03
Marian :
22 kwi 23:14
Marian : To zadanie jest aż tak trudne
22 kwi 23:25
zef: Ja bym to rozbił na 2 funkcje
Jedna dla x≥0 druga dla x<0 i liczył 2 pochodne
22 kwi 23:26
Marian : Tak właśnie zrobiłem i wychodzi mi że dla x= 1/2 i.x=−1/2 funkcje przyjmuje maksimum lokalne co
jest zgodne z odpowiedzią w książce. Ale nie wiem dlaczego funkcja dla x= 0 przyjmuje minimum
lokalne...
22 kwi 23:29
zef: f1(x)=x−x2 x>0
f'1(x)=−2x+1
−2x+1=0
−2x=−1
x=1/2
f2(x)=−x−x2 x<0
f'2(x)=−2x−1
−2x−1=0
−2x=1
x=−1/2
A myślałeś żeby rozpatrzeć co by było dla x=0 ? jaka pochodna ?
22 kwi 23:34
Marian : A nie powinno być dla x≥ 0 x−x
2 z definicji wartości bezwzględnej

Chociaż tak na logikę
dla x=0 pochodna nie powinna istnieć bo wtedy wartość bezwzględna ma takie jakby "ostrze"

dziwny przypadek chyba wykracza trochę poza poziom liceum..
22 kwi 23:38
zef: f(x)=0 dla x=0
f'(x)=0
Czyli kolejne ekstremum to 0, ja to bym tak rozumiał
22 kwi 23:40
mat: ekstremum może być a pochodna funkcji w punkcie może nie być np. |X|, należy zobaczyć jeszcze
czy funkcja zmienia monotonicznośc w danym punkcie np. rysując jej wykres
23 kwi 03:02