wykresy funkcji wymiernych
5-latek : Mam narysować wykres takiej funkcji
| | 5x+0,5 | |
y= |
| (obustronnie przez 2 |
| | 2x+1 | |
(10x+1):(4x+2)=2+0,5
−8x −4)
=========
2x−3
−2x−1
======
−4
| | −4 | |
czyli dostane funkcje opisana wzorem y= |
| +2,5 |
| | 4x+2 | |
Pokaze ktoś inne przekształcenie niż dzielenie
22 kwi 21:45
22 kwi 21:52
5-latek : Pytanie nr 2
O ile w liczniku wystepuje wiekszse x od mianownika to w miare spoko
natomiast gdy w liczniku jest mniejszse x od mianownika to jak sobie poradzić?
czy dzielenie pisemne ?
np. y={x+1}{2x+1}
22 kwi 21:52
5-latek : Witaj
22 kwi 21:54
bezendu:
Dobry wieczór
22 kwi 21:55
22 kwi 22:00
5-latek : Dzieki

Chyba jednak pisemnie zrobie (lubie dzielic
22 kwi 22:04
bezendu:
Jak chcesz, pokazałem inny sposób.
22 kwi 22:06
5-latek : Tak oto prosiłem
22 kwi 22:20