optymalizacja
matematyka12: dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długośc 4 cm, a jego obwód wynosi 10 cm. jaką
długośc powinno mieć ramię tego trapezu, aby miał on największe pole. oblicz to pole
22 kwi 20:56
maturzysta: Juz ci wysyłam.
22 kwi 21:01
matematyka12: To wyślesz to zadanko?
22 kwi 21:25
22 kwi 21:27
maturzysta: refresh////
jak ktoś ma pomysł to poprosiłbym, bo trochę ciekawy jestem tego równania ze zmiennymi....
22 kwi 23:43
Eta:

Z treści zadania 2x+b=6 ⇒ b= 6−2x , x∊(0,3)
| | 4−b | |
y= |
| = ..... y= x−1 , x>1 i x ∊(0,3) to x ∊(1,3) |
| | 2 | |
h
2=x
2−y
2 ⇒ h
2= 2x−1
P
2= (5−x)
2*(2x−1)
P(x)=
√(5−x)2(2x−1) dla x ∊(1,3)
P
'(x)=.......
........................................................
22 kwi 23:53
Mila:

a+b+2c=10⇔ a+b=10−2c
b+2c=6⇔b=6−2c, c>0 i c<3
e=(a−b):2=U{4−6+2c):2= c−1
W ΔAED: c
2=h
2+e
2 ⇔c
2=h
2+(c−1)
2
c
2=h
2+c
2−2c+1
0=h
2−2c+1
h
2=2c−1, 2c−1>0 i c>0
h=
√2c−1
| | 10−2c | |
P(c)= |
| *√2c−1=(5−c)*p{2c−1) |
| | 2 | |
| | 2 | |
P'(c)=−√2c−1+(5−c)* |
| |
| | 2√2c−1 | |
| | −(2c−1)+5−c | | 6−3c | |
P'(c)= |
| = |
| |
| | √2c−1 | | √2c−1 | |
6−3c=0
c=2
6−3c>0⇔2>c
dla c=2 funkcja P(c) ma wartość największą.
P(2)=(5−2)*p{2*2−1)=3
√3
23 kwi 00:00
23 kwi 00:04
Eta:
23 kwi 00:08