Dowodzenie
Lech Roch: Witam , mógłby ktoś wrzucić jakieś zadania na dowodzenie z planimetrii, które mogłyby się
pojawić na tegorocznej maturze? Mam problem z zauważaniem zależności oraz np tym, że trzeba
coś dorysować
22 kwi 20:03
Metis:
22 kwi 20:06
5-latek : Metis 
Chlopak szuka rozpaczliwie pomocy wiec mu pomoz
22 kwi 20:07
Metis: Nie zawsze można pomóc
22 kwi 20:08
Lech Roch:
22 kwi 20:11
Eta:
W trójkącie ABC gdzie |AB|=c, |BC|=a , |AC|=b i |∡BAC|=α , |∡ABC|=β
wiedząc,że α=2β
Wykaż,że a2−b2=bc
22 kwi 20:18
maturzysta: W trójkącie prostokątnym dwusieczna kata prostego dzieli przeciwprostokatna w stosunku 2:3. W
jakim stosunku dzieli przeciwprostokątną wysokość poprowadzona z wierzchołka kata prostego?
Długości dwóch boków trójkąta są równe a i b. Kąt leżący naprzeciwko trzeciego boku jest dwa
razy większy od kąta leżącego naprzeciwko boku o długości a. Wykaż że długość trzeciego boku
wynosi √a(a+b).
Długości podstaw trapezu są równe 6 i 9, a ramiona mają długości 2 i 4. Oblicz cosinusy kątów
tego trapezu.
Długości podstaw trapezu równoramiennego są równe a i b (a>b), a kąt ostry ma miare alfa.
Wyznacz pole czworokąta który powstał przez połączenie odcinkami środków sąsiednich boków tego
trapezu.
22 kwi 20:45