matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
matematyka12:
Wyznacz wzór ogólny nieskonczonego ciagu geometrycznego jesli suma jego wyrazow jest równa 16/3 a suma kwadratów jego wyrazów jest równa 256/15
22 kwi 19:34
Janek191:
a
1
16
=
1 − q
3
a
1
2
256
=
1 − q
2
15
22 kwi 19:56
------:
a
n
= 4
2−n
22 kwi 20:02
maturzysta:
Rozwiązanie na zdjęciu.
http://s31.postimg.org/5wwuywoor/WP_20160422_20_13_33_Pro.jpg
22 kwi 20:16