styczne
rkwadrat: 1.dla jakiej wartości k wykres wielomianu y=x3+kx−2 jest styczny do osi 0x?
2.wyznacz funkcje postaci f(x)=ax3+bx2+cx+d, która w punktach (1,0) i (−3,32) posiada styczne
równoległe do osi 0x.
3.dla każdej z podanych funkcji:
f(x)=√3x−2
g(x)=(2x+1)/(2x−1)
h(x)=ex2
rozstrzygnij, czy istnieje styczna do wykresu tej funkcji tworząca z osią 0x:
a)kąt ostry
b)kąt rozwarty
22 kwi 19:04
===:
1) k=−3
22 kwi 21:00
rkwadrat: mozesz napisac jak to obliczyłes, albo przynajmniej "punkty" po kolei co mam zrobic?
22 kwi 21:04
===:
studia czy średnia
22 kwi 21:37
Tadeusz:
1)
Wynika z tego, że:
−funkcja ma ekstremum lokalne w punkcie (a, 0) ... pierwiastek podwójny
−a skoro tak to ma trzy pierwiastki
Możemy ją zatem zapisać jako f(x)=(x−a)
2(x−b)
| | 2 | |
wiemy, że a2b=2 ⇒ b= |
| |
| | a2 | |
| | 2 | |
f(x)=(x2−2ax+a2)(x− |
| ) |
| | a2 | |
| | 2 | | 4 | |
f(x)=x3−2ax2+a2x− |
| x2+ |
| x−2 |
| | a2 | | a | |
| | 2 | | 4 | |
−2a− |
| =0 a jednocześnie a2+ |
| =k ⇒ k=−3 |
| | a2 | | a | |
a=−1
Funkcję możemy więc zapisać jako f(x)=(x+1)
2(x−2) lub f(x)=x
3−3x−2
22 kwi 22:25
Tadeusz:

f(x)=
1x
3+
3x
2−9x+
5
24 kwi 11:13