prosze o pomoc-styczne
rkwadrat: 1.napisz równania stycznych do wykresu funkcji: f(x)=(2x2−1)/(x) z których każda razem z
osiami współrzędnych ogranicza trójkąt o polu równym1.
2.znajdź punkty styczności do wykresu funkcji y=x2−2x+4 przechodzących przez punkt (1,2).
3.dana jest funkcja f(x)=ax2+x+b, gdzie a,b sa parametrami rzeczywistymi.podaj wartości
parametrów a,b oraz wzór funkcji f, której wykres przechodzi przez punkt A=(1,5) i prosta
y=2x+3 jest styczna w punkcie A do wykresu tej funkcji.
22 kwi 18:56