prawdopodobieństwo
Ala: Rzucono trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry i określono zdarzenia:
A − wyrzucono na każdej kostce inną liczbę oczek
B − suma wyrzuconych oczek jest liczbą większą od 14
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A pod warunkiem, że zajdzie zdarzenie B.
Wyszło mi że P(A∩B)=6/216 (4,5,6)(4,6,5)(6,5,4)(6,4,5)(5,4,6)(5,6,4)
P(B)=30/216
I z prawdopodobieństwa warunkowego wyszło 1/5. W odpowiedziach jest 3/10 i nie wiem już co źle
liczę, help
22 kwi 17:35
Damian: |A iloczyn B| = 3! (4,5,6 przekladamy)
|B| = {(6,6,3), (6,6,4), (6,6,5), (6,5,5), −po 3 mozliwosci, (6,5,4) − 6 mozliwosci, (6,6,6),
(5,5,5)− po jednej mozliwosci}= 20
P(A|B)= 6/20 = 3/10
22 kwi 17:51