optymalizacja
Metis: | | π | |
Obwód pewnego trójkąta jest równy 20 cm, a jeden z kątów ma miarę |
| . Promień okręgu |
| | 6 | |
opisanego na tym trójkącie ma długość 6 cm. Wyznacz długości boków trójkąta tak, aby jego
pole było największe. Oblicz pole tego trójkąta.
Rozwiązanie
Niech a,b,c będą długościami boków dowolnego trójkąta, wtedy:
a+b+c=20 − obwód trójkąta
R=6
Niech a będzie bokiem leżącym naprzeciw kąta 30
o, wtedy:
na podstawie twierdzenia sinusów w omawianym trójkącie:
Zatem a=6
Wiemy, że
| | abc | |
R= |
| , gdzie P − pole trójkąta , stąd |
| | 4P | |
a+b+c=20
6+b+c=20, stąd b=14−c >0 , c<14
| | bc | | c(14−c) | |
P= |
| ⇔ P= |
| , stąd |
| | 4 | | 4 | |
Szukamy maksimum.
Maksimum dla c=7
Szukanymi długościami boków takiego trójkąta są 6,7,7 .
A największe pole:
P=49.