matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
log
szarlotka:
ciąg log an jest ciągiem arytmetycznym. ciąg an mozna okreslic wzorem?
22 kwi 17:24
g:
b
n
= log a
n
a
n
= 10
b
n
= 10
b
1
+ (n−1)*r
= 10
b
1
* (10
r
)
n−1
Czyli a
n
jest geometryczny: a
1
= 10
b
1
, q = 10
r
.
22 kwi 18:11