Ponumerowane kule w ponumerowanych szufladkach - prawdopodobienstwo
Zapytajnik: 5 ponumerowanych kul rozmieszczono w 3 ponumerowanych szufladach.
Oblicz prawdopodobienstwo B − pierwsza lub druga szufladka bedzie pusta.
Moc |B|= 2
5 + 2
5 − 1
Nie wiem tylko czemu jeszcze "− 1", wytłumaczy ktoś?
22 kwi 16:11
Metis: Zrób to zadanie jak się należy...
Zacznij od modelu
22 kwi 16:24
Damian: dobrze jest |B|?
ja był zrobił tak, wybieram pusta na 2 mozliwosci (1 lub 2). Wkładamy kulki na 2
5 −1,
odejmujemy mozliwosc ze wszystkie beda włozone do jednej.
czyli |B|= 2(2
5 −1). W którym momencie robię bład?
22 kwi 17:00
Mila:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
A∩B− pierwsza i druga szufladka pusta, czyli wszystkie kule są w trzeciej szufladce.
22 kwi 20:33