udowodnij
uleńka: funkcja f określona jest wzorem f(x) = x + |x−1|. Udowodnij, że nie istnieje pochodna funkcji f
w punkcie 1.
Proszę o pomoc!
22 kwi 16:02
tss:
Dla x<1
f(x)=x−x+1=1
lim f(x)=1
x→1−
f'(x)=lim f'(x)=0
x→1−
Dla x≥1
f(x)=x+x−1=2x−1
lim f(x)=1=lim f(x) ⇒funkcja ciągła w punkcie x=1
x→1+ x→1−
f'(x)=lim f'(x)=2≠lim f'(x) ⇒funkcja nie różniczkowalna w punkcie x=1
x→1+ x→1−
22 kwi 16:56
uleńka: dzieki

a co to znaczy ze nie jest rozniczkowalna?
22 kwi 17:18
tss: To, że nie istnieje pochodna w tym punkcie.
22 kwi 17:30