funckja kwadratowa z modulem
maturzysta: Funkcja kwadratowa:
x2 − 2x + |x − 1| = 1
Rozwiązalem to tak, mamy dwa przedziały:
1* x ∊ ( −∞, 1 )
2* x ∊ ( 1, ∞ )
Z tego dwa równania:
1* −x + 1 = 1 − x2 + 2x
2* x − 1 = 1 − x2 + 2x
Rozwiązałem to w taki sposób i wychodzi 2, zgodne z odpowiedzią, ale jest jeszcze x = 0 w
odpowiedziach, a według moich obliczeń to x=0 nie należy do rozwiązania w danej dziedzinie.
Widzi ktoś błąd?
22 kwi 15:50
Jerzy:
A dlaczego 0 nie należy do dziedziny ?
22 kwi 15:52
piotr1973: 0 wychodzi z 1*, a przecież {0}⊂(−∞;1)
22 kwi 16:01
Janek191:
Powinno być 0 ∊ ( − ∞, 1)
22 kwi 16:12