matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
df:
2
2
Dany jest nieskończony ciąg geometryczny postaci: 2,
,
....
p−1
(p−1)
2
Wyznacz wszystkie wartości p , dla których granicą tego ciągu jest liczba: a) 0. b) 2 i jezeli chodzi o podpunkt b to dlaczego
1
q=
=1 ?
(p−1)
22 kwi 15:41
Janek191:
b) a
1
= 2
1
q =
i I q I < 1
p −1
więc
a
1
= 2
1 − q
2
= 2
1
1 −
p −1
2
= 2 / : 2
p − 1 −1
p−1
p − 1
= 1
p − 2
p − 1 = p −2 Sprzeczność
−−−−−−−−−−−−−−−− Dla p − 1 = 1 mamy ciąg stały a
n
= 2 Wtedy q = 1 Odp. p = 2 ========
22 kwi 15:53