maks
Ola: funkcja f(x) = ax/ x
2 + 1 ma w punkcie x = −1 maksimum lokalne gdy
zrobilam pochodną ale a sie skraca, a w odpowiedziach jest a < 0 i nie wiem skad to wynika
prosze o pomoc
22 kwi 15:17
22 kwi 15:25
szarlotka: tak
22 kwi 16:01
Janek191:
| | a*(x2 + 1) − a x*2 x | | a − a x2 | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | |
| | a*( 1 − x2) | | a*(1 − x)*(1 + x) | |
= |
| = |
| = 0 ⇔ |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | |
⇔ ( x = 1 lub x = −1)
Licznik zmienia znak z + na − w punkcie x = − 1 dla a < 0 .
22 kwi 16:08
Janek191:
Mianownik jest > 0 dla x ∊ ℛ .
22 kwi 16:10