pochodna
maturzysta: Pochodna funkcji:
P'(b) = 2π(12b−b
2)
Pomógłby ktoś? Te pochodne funkcji złożonej to takie dziwne że się mylę zawsze.
22 kwi 14:20
Qulka: 2π(12−2b)
22 kwi 14:20
Jerzy:
To nie jest funkcja złożona
Stałą wyłącz przed pochodną
22 kwi 14:22
maturzysta: Dziękuję, wynik sie zgadza.
22 kwi 14:25
maturzysta: A kiedy jest funkcja złożona? Bo jak mamy np. wyrażenie f(x) = (x + 4) * √16−x2 to taką
funkcję już obliczamy jako 1 * √16−x2 + (x+4) * ... tutaj ułamek: 1 / 2√16−x2 * (−2x)
I wtedy liczymy troche inaczej, to jak to odróżnić jedno od drugiego? Niby jest ten wzór ogólny
na pochodną funkcji złożonej ale jakos nie odnosi sie on do wszystkich przykładów.
22 kwi 14:31
Jerzy: To pochodna iloczynu funkcji, gdzie druga jest złożoną
22 kwi 14:33
olekturbo: funkcja złożona to np
f(x) = cos2x
f'(x) = 2cosx * (−sinx ) = −2sinxcosx = −sin2x
22 kwi 14:33
maturzysta: Czyli najpierw pochodna całego pierwiastka √16−x2 pomnożona przez to co pod pierwiastkiem.
Ok, to rozumiem. A są inne podobne przykłady gdzie coś takiego ma zastosowanie? Chodzi
bardziej o poziom maturalny, z tym pierwiastkiem to już zrozumiałem.
22 kwi 14:38
Jerzy:
Sprobuj: f(x) = ln[sin(x2+1)]
22 kwi 14:45
maturzysta: Logarytm naturalny nie obowiązuje na maturze.

f'(x) = (ln)' * [sin(x
2+1)] + ln * [sin(x
2+1)]'
f'(x) = 1/x * [sin(x
2+1)] + ln * cos(x
2+1) * sin2x
Ja bym to tak rozpisał, poprawnie?
22 kwi 14:59
Jerzy:
Nie było tematu.... Spròbuj f(x) = sin3(cos2x)
22 kwi 15:03
maturzysta:
Zakładam ze zgubiles iksa przy sin3.
f'(x) = (sin3x)' * (cos2x) + sin3x * (cos2x)'
f'(x) = 3cos2x * cos2x + sin3x * 2(−sinx)
f'(x) = 3cos4x − 2sin4x
Sprawdź mi teraz. I czy to poprzednie z logarytmem było poprawnie?
22 kwi 15:11
Jerzy:
To z ln zupełnie żle
Tutaj nie zgubiłem nic...argumentem funkcji sinus jest cos2x
22 kwi 15:13
piotr1973: | | 2xcos(x2+1) | |
(ln[sin(x2+1)])'= |
| |
| | sin(x2+1) | |
22 kwi 15:16
piotr1973: (sin3(cos2x))'=−6sin(cos2x)*cos(x)*sin(x)
22 kwi 15:19
maturzysta: To czyli źle zrobiłem pochodną z tymi sin i cos?

Dodam na wytłumaczenie że na szczęście pochodnej sin, cos itd też nie ma na maturze, jakaś
wzmianka jest tylko o nich w książkach.
22 kwi 15:20
piotr1973: poprawka:
(sin3(cos2x))'=−6sin2(cos2x)*cos(x)*sin(x)
22 kwi 15:22
maturzysta: Te pochodne to głównie do zadania optymalizacyjnego na maturze, ale tam raczej proste rzeczy są
a nie jakieś pochodne sinusów i logarytmów.
22 kwi 15:23
Jerzy:
Nie wcinaj się..bo to nie były przykłady dla Ciebie,
a skoro musisz, to przynajmniej rozwiąż poprawnie
22 kwi 15:24
olekturbo: Umiesz przebieg zmiennosci?
22 kwi 15:24
Jerzy:
OK...poćwiczymy jak będziesz studentem
22 kwi 15:25
maturzysta: Przebieg zmienności funkcji: wyznaczamy miejsca zerowe pochodnej, rysujemy jej wykres, tam
gdzie pochodna jest powyżej osi X czyli x>0 to funkcja rośnie, tam gdzie pochodna funkcji jest
poniżej osi X czyli x<0 tam funkcja maleje.
22 kwi 15:28
maturzysta: Może po wakacjach jak się uda dobrze maturkę napisać.
22 kwi 15:29