pochodna
maturzysta: Wyznacz najmniejsza sumę kwadratów liczb x oraz y dla y + x = 3.
Robię to tak:
x + y = 3 => y = 3 −x
x2 + y2 = x2 + (3 − x)2 = x2 + 9 − 6x + x2 = 2x2 − 6x + 9
Skoro ma być ten iloczyn najmniejszy to znajduje pochodną uzależniona od x:
f'(x) = 4x − 6
Przyrównuje do 0:
4x − 6 = 0
4x = 6
x = 3/2
Rysuję sobie wykres, oś X jest przecięta w tym punkcie 3/2 i jest to minimum pochodnej. I taka
powinna być odpowiedź a podręcznik podaje 4,5 w odpowiedziach. Gdzie zrobiłem błąd? Jakiś
warunek powinien być może jeszcze dla x?
22 kwi 13:27
karobert: teraz policz f(3/2) i gra
22 kwi 13:31
maturzysta: Już ogarnąłem, tam w poleceniu jest suma do obliczenia tych kwadratów, wystarczy dokończyć i
napisać 3/2 + 3 i mamy 4.5
22 kwi 13:35
Qulka: 1,52+1,52=2,25+2,25=4,5
22 kwi 13:37
maturzysta: Znaczy sie 3/22 + 3/2 i mamy 4.5.
22 kwi 13:38
maturzysta: Dokladnie.
22 kwi 13:38