Przekształcenie
Led: Mozecie mi przypomnieć jak krokami robiło się przekształcenie f(x) na np f(−x+2)
22 kwi 12:57
Jerzy:
1) f(−x)
2) f(−x + 2)
22 kwi 12:59
Qulka: dwójka wejdzie w minus .. raczej odwrotnie najpierw translacja a potem symetria OY
22 kwi 13:02
Qulka:

np y=x to y=−x+2 to najpierw o 2 (zielona) a potem symetria (różowa)
22 kwi 13:04
Jerzy:
Racja ... = f[−(x − 2)]
22 kwi 13:04
Led: czyli f(x+2), a potem f(−x+2)? a pamiętam, że ktoś wyciągał przed nawias f(−(x−2)) wtedy jak by
to poszło?
22 kwi 13:06
Led: Dzięki wielkie!
22 kwi 13:07
Qulka:
albo najpierw przesuwasz o 2 w lewo potem symetria OY
albo najpierw symetria .. ale potem przesuwasz o dwa w prawo
wynik ten sam więc do wyboru ..tylko trzeba pamiętać o zmianie kierunku (znaku)
22 kwi 13:08
Led: Widzę, rozrysowałem sobie i działa. Dzięki za wytłumaczenie, bo wypadło mi to z głowy.
22 kwi 13:09