wzory viete'a
maturzysta: Rozpisz do postaci wzorów Viete'a:
|x1 − x2|
Zrobiłem coś takiego:
a2 − b2 = (a−b)*(a+b) // : (a+b)
(a2−b2) / (a+b) = a−b
I nie mam pomysłu już na przekształcenie tego a2 − b2.
22 kwi 12:53
ICSP: To nie jest wielomian symetryczny, więc nie rozpiszesz go za pomoca wzorów Viete'a.
Ewentualnie możesz go wyrazić za pomocą wyróżnika :
22 kwi 12:55
maturzysta: A to nie wiedziałem tego, dziękuję.
22 kwi 13:00
Jerzy: Jeśli a > 0
22 kwi 13:00
jc: To w ogóle nie jest wielomian, ale za to jest to funkcja symetryczna:
|x1−x2| = √(x1+x2)2−4x1x2 = jak napisał ICSP
22 kwi 13:05
maturzysta: O to tego wzoru potrzebowałem co napisałeś teraz.

Jest jakaś metoda na dochodzenie do takich wzorów czy trzeba kombinować jakos?
22 kwi 13:08