wzóry vieta
kolos: Zaznaczę że znam wzór na kwadrat sumy i różnicy ale za diabła nie wiem skąd się to bierze:
x12+x22 mam obliczyć miejsca zerowe znam wzory vieta i doszłam do
x12+2x1x2+x22= x12+x22+2x1x2=( x1+x2)2 + 2x1x2 i wiem, że powinno być
− (skąd ten minus) − 2x1x2
w tym momencie się gubię
22 kwi 11:04
Jerzy:
a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
22 kwi 11:08
kolos: no własnie skąd przecież ten wzór wygląda tak: (a+b)=a2+2ab+b2 czyli:
a2+b2+2ab=(a+b)2 no i + 2ab dlaczego piszesz −2ab ?
22 kwi 11:15
kolos: zwijasz jakoś ?
22 kwi 11:16
kolos: wiem trzeba to wyzerować tak ? jesli wiesz co mam na myśli ? tak?
22 kwi 11:17
Jerzy:
Sprawdż, że L = P
22 kwi 11:18
ICSP: (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab // odejmujemy stronami 2ab
(a + b)2 − 2ab = a2 + b2 + 2ab − 2ab
(a + b)2 − 2ab = a2 + b2
22 kwi 12:04