kat o mierze
cosinus: W ktorym przypadku istnieje kat o mierze x spelniajacy warunki:
A. sin x = 0,6 cos x = 0,4
B. sin x = 0,5 tg x = 1
C. sin x = 0,6 cos x = 0,8
D. sin x = 1 tg x = 2,4
3 sty 15:46
Godzio:
| | sin | |
posluze sie wzorami : sin2 + cos2 = 1 i tg = |
|
|
| | cos | |
A 0,6
2 + 0,4
2 ≠ 1
0,52 ≠1
taki kąt nie istnieje
B.
nie ponieważ tgx = 1 => x=45
o
C.
0,6
2 + 0,8
2 = 1
Taki kąt istnieje
D.
aby warunek był spełniony cosx powinien równać się 0
sinx
2 + cosx
2 = 1
1 + cos
2x = 1
3 sty 16:11