Równania i nierówności
Anonimowa: Proszę o rozwiązanie tych zadań. Chcę je sobie przeanalizować krok po kroku co kiedy się robi.
Z góry dziękuję

1.
x−12+
x3=5
2. (x−1)
2−x
2⩽6
3. −x
2+4x=0
4.
x2−12x+2=0
22 kwi 08:50
Jerzy:
Mogę pomóc, na "gotowca" nie licz
22 kwi 09:06
22 kwi 09:10
Jerzy:
1) pomnóż obustronnie przez 6
22 kwi 09:10
Janek191:
4.
| x2 − 1 | |
| = 0 ; x ≠ −1 ; skróć i pomnóż przez 2 |
| 2 x + 2 | |
| ( x −1)*( x +1) | |
| = 0 |
| 2*( x + 1) | |
22 kwi 09:23
Janek191:
3.
− x2 + 4 x = 0
x*( 4 − x) = 0
x = 0 lub 4 − x = 0
x = 0 lub x = 4
============
22 kwi 09:44
Janek191:
3.
− x2 + 4 x = 0
x*( 4 − x) = 0
x = 0 lub 4 − x = 0
x = 0 lub x = 4
============
22 kwi 09:44
nieznajoma: | | x−1 | | x | |
Rozwiąż równanie: |
| + |
| =5 |
| | 2 | | 3 | |
| | 2*x | | 3x−3 | | 2x | |
U{x−1}*3{2*3}+ |
| = |
| + |
| =5/*6 |
| | 2*3 | | 6 | | 6 | |
3x−3+2x=30
3x−2x=3+30
x=33
Proszę tylko o sprawdzenie i ewentualne wytyczenie błędów

z góry dziękuję
22 kwi 10:02
Jerzy:
Skąd 3x − 2x ?
22 kwi 10:09
nieznajoma: ma być +2x?
22 kwi 10:11
nieznajoma: tzn 3x+2x
22 kwi 10:12
Jerzy:
Tak
22 kwi 10:13
nieznajoma: ale wtedy będzie 33/5 chyba że całe jest żle
22 kwi 10:13
nieznajoma: miałam tak pierwotnie ale dziwny wynik
22 kwi 10:14
Janek191:
3*(x −1) + 2 x = 30
3 x − 3 + 2 x = 30
5 x = 33 / : 5
x = 6,6
======
22 kwi 10:14
nieznajoma: zmylił mnie
22 kwi 10:14
nieznajoma: czyli jednak miałabym dobrze hah głupia
22 kwi 10:15
nieznajoma: Ty od razu mnożysz przez 6
22 kwi 10:17
nieznajoma: ale na to samo wychodzi
22 kwi 10:17
nieznajoma: spoko dzięki wielkie
22 kwi 10:17
nieznajoma: jeszcze zrobię coś i będę wdzięczna jeśli mnie poprawisz
22 kwi 10:18
nieznajoma:
(x−1)2−x2≤6
(x−1)(x+1)−x2≤6
Jeżeli będę to liczyć z delty to wyjdzie ujemna?
22 kwi 10:37
Jerzy:
a2 − b2 = (a+b)(a−b)
22 kwi 10:39
nieznajoma: a można tak?
(x−1)2−x2≤6
x2−1−x2≤6
−1≤6
22 kwi 10:43
Jerzy:
Absolutnie nie !
22 kwi 10:47
nieznajoma: a to co poprzednio dałam rozbiłam na 2 nawiasy i wyszło mi poczatkowo: x−1−x2≤6?
22 kwi 10:59
Love: A co, jeżeli bym to zrobiła tak :
x−12 +
x3=5 / *6
x−1+x=30
x+x=30−1
2x=29 / :2
x= 14,5
Ale chyba coś pokiełbasiłam
22 kwi 10:59
Anonimowa: wyżej jest poprawne rozwiązanie z x=6,6
22 kwi 11:02
Jerzy:
Patrz 10:39
22 kwi 11:02
nieznajoma: właśnie
22 kwi 11:05
nieznajoma: ale co z tym drugim Jerzy?
22 kwi 11:05
nieznajoma: aaa to bylo do mnie
22 kwi 11:05
nieznajoma: ale jak mam juz te dwa nawiasy to od razu przyrównywac do zera?
22 kwi 11:06
nieznajoma:
x+1=0
x−1=0?
22 kwi 11:10
nieznajoma: tylko co z x2
22 kwi 11:11
nieznajoma: też do zera
22 kwi 11:12
Jerzy:
(x+1+x)(x+1−x) ≤ 6
22 kwi 11:13
nieznajoma:
znasz inny sposob?
22 kwi 11:17
Jerzy:
Tak .... x2 − 2x + 1 − x2 ≤ 6
22 kwi 11:45
nieznajoma:
Czyli x=2,5
22 kwi 11:54
Jerzy:
To jest nierówność
22 kwi 12:04
nieznajoma: x≤2,5 czy zmienia się znak?
22 kwi 12:24
nieznajoma: x≤−2,5
22 kwi 12:25
Jerzy:
Zmienia, bo dzielisz przez l. ujemną
22 kwi 12:27
nieznajoma: tzn −2,5≤x
22 kwi 12:28
nieznajoma: x≥−2,5?
22 kwi 12:32
nieznajoma:
a jesli dzieli się ujemną przez ujemną to też się zmienia?
22 kwi 12:34
Jerzy:
Tak
22 kwi 12:36