Planimetria :(
Karol : Z punktu P należącego do boku AB trójkąta równobocznego ABC poprowadzono półprostą dzielącą
trójkąt na dwie figury o równych polach. Oblicz tangens kąta, jaki tworzy półprosta z
odcinkiem AP, jeśli | AP | : | PB |=3
Nie mam kompletnie pojęcia jak się zabrać za to zadanie.
22 kwi 02:06
g:
1 | | 3 | | a2*√3/4 | | h | |
| * |
| a*h = |
| tg α = |
| |
2 | | 4 | | 2 | | 3/8 a | |
22 kwi 08:31
g: Pomyłka

! Tam nie jest 3/8 a. Jeszcze pomyślę, albo ktoś inny pociągnie.
22 kwi 08:35
g: Oznaczam przez E − punkt przecięcia h z odcinkiem AB.
Z Talesa: |AE| / (a/2) = h / (a*
√3/2)
22 kwi 08:48
Karol : dziękuje serdecznie
23 kwi 12:40
Eta:

Z treści zadania P(APD)= 0,5 P(ABC) , P(ABC)= 4x
2√3
| 1 | |
to P(APD)= 2x2√3 i P(APD)= |
| 3x*h |
| 2 | |
| 4 | | h | | 4 | |
zatem 3xh=4x2√3 ⇒ h= |
| x√3 oraz |
| = tg60o ⇒ |AE|= |
| x |
| 3 | | |AE| | | 3 | |
23 kwi 13:04