Znajdź A ∪ B, A ∩ B, A \ B, oraz B \ A dla następujących przedziałów
Mati2808: Znajdź A ∪ B, A ∩ B, A \ B, oraz B \ A dla następujących przedziałów:
a) A = (−
∞, 3> i B = (−2, −7)
2
| | 2 | |
b) A = (−5, 34) i B = <−1 |
| , 23> |
| | 3 | |
Bardzo proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie.
21 kwi 23:12
zef:

I odczytuj
21 kwi 23:17
Mati2808: Niestety nadal nie rozumiem
21 kwi 23:27
Mati2808:

Czy b bedzie wygladalo tak ?
21 kwi 23:39
zef: Tak
21 kwi 23:40
zef: Robię A
AuB= (−∞;3>
AnB=(−7;−2)
A\B=(−∞;−7)u(−2;3>
B\A=∅
21 kwi 23:42
Mati2808: Mogł bys mi jeszcze tylko slownie wytlumaczyc co oznacza u, n, / i \ ? Chodzi o to że np nie
wiem co oznacza \ i dlaczego wynosi 0
21 kwi 23:48
zef: Ja te swoje "u" i "n" pisałem jako:
u=∪− suma (czyli wszystko co mamy na osi)
n=∩ − część wspólna (coś co znajduje się w obu zbiorach)
\=różnica a\b(a minus b)
∅−to nie jest zero tylko zbiór pusty czyli jeśli b\a=∅ to oznacza że nie ma takiej liczby która
należy do zbioru b i nie należy do a
21 kwi 23:50
Mati2808: Naprawde dziękuje Ci serdecznie, bardzo mi pomogłeś.
21 kwi 23:55
zef: Nie ma sprawy
21 kwi 23:55
Mati2808: Kurcze, a mógł bym jeszcze tylko dla pewnosci zobaczyc ile bedzie wynosilo w B) b\a ?
22 kwi 00:01
Przemysław: ∅, bo B⊂A
⊂− zawiera, czyli każdy element z B jest w A
jak wyrzucisz z B wszystkie, które są w A to nie będzie takiego, który by został.
22 kwi 17:02