#workout
PrzyszlyMakler: Dany jest zbiór liczb 1,2,3,4,5. Losujemy z niego dwie liczby. Oblicz oblicz
prawdopdoobienstwo, że najmniejsza wylosowana liczba to 2 lub największa wylosowana liczba to
4.
Nie wiem jak się zabrac za to zadanie.
21 kwi 23:03
Mila:
Najlepiej zrozumiesz gdy zrobisz tabelkę i wypiszesz:
21 kwi 23:04
PrzyszlyMakler: Najmniejsza liczba= 2,3,4,5
Największa liczba 1,2,3,4
Powtórzyło się 2,3,4− co z tym zrobić?
Spójnik lub oznacza sumę, prawda?
21 kwi 23:09
Mila:
A− najmniejsza wylosowana liczba to 2 ( czyli druga jest od niej większa)
A={(2,3),(2,4), (2,5)}
B− Największa wylosowana liczba to 4
B={(1,4),(2,4)),(3,4)}
A∩B={(2,4)}
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
P(A∪B)= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 2 | |
Taka masz odpowiedź?
21 kwi 23:40
Metis: Kradnę
21 kwi 23:41
PrzyszlyMakler: Nie mam odpowiedzi. Ale dziękuję. Nigdy nei robiłem podobnego zadania, więc nie rozumiałem o co
chodzi.
@Metis, o co chodzi, że 'kradniesz'?

@Milu, dziękuję raz jeszcze!
22 kwi 00:05