matma
Kati: Pomożecie?
1) wykonaj działania:
| | 3x − 1 | | x | |
a) |
| + |
| |
| | 2x − 4 | | x + 2 | |
| | x2 + 4 | | 3 | |
b) |
| + |
| |
| | x3 − 2x2 | | x2 | |
2) rozwiąż
21 kwi 22:46
potencjalna_maturzystka: 1:
a) sprowadź do wspólnego mianownika
b) to samo, w pierwszym w mianowniku wyciągnij x
2 przed nawias, wtedy będziesz musiał/a
| | 3 | |
rozszerzyć + |
| tylko przez jeden czynnik |
| | x2 | |
2:
W każdym równaniu pamiętaj o dziedzinie
a) tutaj miejsce zerowe oczywiste (x=−7)
b) przerzuć 2 na lewą, sprowadź do wspólnego mianownika
c) przerzuć na lewą, miejsce zerowe jest ukryte w mianowniku
21 kwi 22:51
Kati: przepraszam ale mogła byś to rozwiązać? bo to zadanie dla mojej siostry a ja 10
lat nie uczę się i nic z tego nie rozumiem i nie wiem jak jej pomóc
21 kwi 22:59
Kati: mogl by ktos pomoc?
22 kwi 15:19
Janek191:
| | 3 x − 1 | | x | |
a) |
| + |
| = |
| | 2*(x −2) | | x + 2 | |
| | (3 x− 1)*(x + 2) | | 2 x*(x −2) | |
= |
| + |
| = |
| | 2*(x −2)*(x +2) | | 2(x −2)*(x + 2) | |
| | 3 x2 + 6 x − x − 2 + 2 x2 − 4 x | |
= |
| = |
| | 2*(x −2)*(x + 2) | |
| | 5 x2 + x −2 | |
= |
| |
| | 2*(x − 2)( x + 2) | |
22 kwi 15:36
Janek191:
Do poprzedniego zadania : x ≠ − 2 i x ≠ 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x + 7 | |
z.2 a) |
| = 0 ; x ≠ 7 |
| | x − 7 | |
x + 7 = 0
x = − 7
=====
22 kwi 15:38
kati: czyli to zadanie 1a?
22 kwi 15:56
Janek191:
15.36
1 a)
22 kwi 15:57
Kati: może ktoś jeszcze zrobić 1b oraz 2 b i c?
22 kwi 16:44