Oblicz granicę dla lim
nocna zmiana: | | 1 | | 1 | |
Oblicz granicę dla lim x−−>1 ( |
| − |
| ) |
| | 3(x−1) | | x3 − 1 | |
Doszedłem do takiego czegoś:
| x3 − 3x +2 | |
| i nie wiem co dalej zrobić. Może nawet błąd się wkradł |
| 3x4 − 3x3 − 3x +3 | |
ale raczej byłem ostrozny
21 kwi 22:36
Jack: Licznik : x3 − 3x + 2 = x3 − x − 2x + 2 = x(x2−1) − 2(x−1) = x(x−1)(x+1) − 2(x−1) =
(x−1)(x(x+1) − 2) =
= (x−1)(x2 + x − 2)
policz delte z tego rownania kwadratowego i pierwiastki...
Mianownik : 3x4 − 3x3 − 3x + 3 = 3x3(x−1) −3(x−1) = (x−1)(3x3−1)
wlasciwie to tyle wystarczy (nawet tej delty liczyc nie musisz) bo kiedy masz granice 0/0 to
przeksztalcasz tak az sie cos skroci...nam sie skroci (x−1)
wiec jak podstawisz potem po skroceniu jedynke, to powinna wyjsc konkretna liczba.
21 kwi 22:45
nocna zmiana: A no zapomnialem, że gdy nie wiadomo co robić to trzeba liczyć deltę

Dzięki wielkie !
21 kwi 22:46
nocna zmiana: Jednak nadal wychodzi 0/0 z tego co widzę.
21 kwi 22:52
potencjalna_maturzystka: Nie wychodzi, Jack dobrze mówi. Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika i delcie powinno Ci
wyjść:
| (x−1)(x+2) | |
| |
| 3(x−1)(x2+x+1) | |
A potem:
| | 3 | | 1 | |
Czyli granica to |
| = |
| |
| | 3*3 | | 3 | |
Chyba że też się gdzieś machnęłam
21 kwi 22:59
nocna zmiana: O dziękuję. dobrze ci wyszło, bo taka jest odpowiedź. Już widzę swój błąd i był na tyle głupi,
że wstyd pisać

Miłego wieczoru <3
21 kwi 23:04