Zadanie
zef: Zadanie dla Metis
Rozwiąż równanie:
21 kwi 22:34
ZKS:
Takie na rozgrzewkę.
Dla jakich wartości parametru m ∊ R równanie x3 − 2(m + 1)x2 + (2m2 + 3m + 1)x = 0 ma
trzy różne pierwiastki niedodatnie?
21 kwi 22:41
Metis: Już rozwiązuję
21 kwi 22:51
ZKS:
Niedługo będę szedł, więc pewnie ktoś Ci sprawdzi chyba, że zrobisz szybko.
21 kwi 22:53
Metis:
x
3−2(m+1)x
2+(2m
2+3m+1)x=0
x(x
2−2(m+1)x+2m
2+3m+1)=0
x=0 v x
2−2(m+1)x+2m
2+3m+1=0
I teraz już Viete'a
21 kwi 22:57
ZKS:
Wszystko na razie

.
21 kwi 22:59
Metis: x2−2(m+1)x+2m2+3m+1=0
Szukamy po prostu dwóch różnych pierwiastków ujemnych.
21 kwi 23:01
zef: A gdyby zero było dwukrotnym pierwiastkiem ?
21 kwi 23:02
ZKS:
Jak zero może być ujemne?
21 kwi 23:04
ZKS:
Dobrze
Metis, podaj odpowiedź i od razu sprawdzę.

Widzę chyba, że za łatwe Ci dałem.
21 kwi 23:05
Metis: x
1*x
2>0 ⇔ 2m
2+3m+1>0 ⇔ m∊(−
∞,−1) U (−1/2,+
∞)
x
1+x
2<0 ⇔ 2(m+1)<0 ⇔(−
∞, −1) − i to jest odpowiedź do naszego zadania
21 kwi 23:08
zef: Polecenie jest przecież niedodatnie
21 kwi 23:08
Metis: Różne niedodatnie.
x=0 już mam , więc szukam dwóch różnych ujemnych czynnika kwadratowego
W połączeniu z x=0 będę miał 3 różne rozw. niedodatnie .
21 kwi 23:09
Metis: Możemy dodać, że x=0 bez względu na m.
21 kwi 23:10
ZKS:
Metis, a gdzie najważniejszy warunek bez niego możesz wzory Viete'a schować.
zef dokładnie niedodatnie i chyba jeden pierwiastek jest już równy zero tak, więc
Metis napisał różne ujemne, co jest zgodne z warunkami zadania.
21 kwi 23:10
PrzyszlyMakler: @zef Ale jedna z odpowiedzi wyznaczona na początku to zero. A trzy pierwiastki mają byc różne.
21 kwi 23:11
zef: Δ≥0
21 kwi 23:11
zef: Różne pierwiastki czyli delta tylko większa od zera
21 kwi 23:11
Metis: No z szybkości !

Ale wiem w czym rzecz
21 kwi 23:14
ZKS:
Końcowy wynik poproszę.
21 kwi 23:17
Metis: Δ>0 ⇔ [−2(m+1)]
2−4(2m
2+3m+1)>0
4(m+1)
2−4(2m
2+3m+1)>0
4(m
2+2m+1−2m
2−3m−1)>0 ⇔ m∊ (−1, 0)
Oups?
21 kwi 23:22
Metis: A ma rozwiazanie przecież...
m∊(−1/2,0)
21 kwi 23:24
ZKS:
Git wszystko dobrze, a w odpowiedzi mam napisane, że nie ma takiego m.
21 kwi 23:27
Metis: Mają rację przecież
21 kwi 23:29
ZKS:
Zrób teraz zadanie od
zef, a ja spadam.

Jutro coś dla Ciebie poszukam i wybiorę o ile
będziesz chciał.
21 kwi 23:29
ZKS:
| | 1 | |
Sprawdziłem sam i wychodzi jak napisałeś m ∊ (− |
| ; 0).  |
| | 2 | |
21 kwi 23:30
Metis: Δ>0 ⇔ m∊ (−1, 0)
x
1*x
2>0 ⇔ m∊(−
∞,−1) U (−1/2,+
∞)
x
1+x
2<0 ⇔ 2(m+1)<0 ⇔(−
∞, −1)
Nie no zgadza się
21 kwi 23:30
ZKS:
Racja przepraszam za zamieszanie.

Wziąłem sumę w końcu nie iloczyn.
21 kwi 23:32
Metis: No właśnie ja też

Ale wiemy o co chodzi!
21 kwi 23:33
ZKS:
| | 1 | |
Kurdę jednak dobrze jest.  Idę naprawdę chyba odpowiedź to m ∊ (− |
| ; 0). |
| | 2 | |
21 kwi 23:34
zef: No metis zrobisz te zadanko ode mnie ?

Znalazłem to w zbiorze z matur z 1976 roku
21 kwi 23:35
ZKS:
| | −b | | −2(m + 1) | |
x1 + x2 = |
| = − |
| = 2(m + 1) |
| | a | | 1 | |
21 kwi 23:35
Metis: No właśnie

Oni najpierw wzieli część wspólną warunków z Viete'a a później jeszcze raz cześć wspólną z Δ .
I wtedy nie ma.
21 kwi 23:36
zef: A właśnie tak nie trzeba ?
21 kwi 23:36
ZKS:
Jednak idę.

Brak rozwiązań tyle w temacie. Sam się zakręciłem. Dobranoc.

Jutro coś
Ci poszukam.
21 kwi 23:37
Metis: No nie źle

Czyli NIE MA
21 kwi 23:38
Metis: zef twoje zrobię jutro rano , zaraz przy kawie , bo juz uciekam
21 kwi 23:39
zef: Oki
21 kwi 23:39
ZKS:
Nie ma, nie ma.

Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

Część wspólna wszystkich
warunków
| | 1 | |
Δ > 0 ⇒ m ∊ (−1 ; − |
| ) ∧ x1 + x2 < 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; −1) ∧ |
| | 2 | |
| | 1 | |
x1x2 > 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; − 1) ∪ (− |
| ; ∞) ⇒ sprzeczność. |
| | 2 | |
21 kwi 23:42
Metis: No nie, ja Ci namąciłem

Sorka
21 kwi 23:44
olekturbo: Metis

1. Co jest bardziej prawdopodobne? Wyrzucenie 9 orłów w 10 rzutach monetą czy wyrzucenie sumy
oczek = 17 w trzech rzutach kostką?
21 kwi 23:47
Metis: Trzeba to sprawdzić
21 kwi 23:49
Metis: Wyrzucenie 9 orłów
21 kwi 23:50
olekturbo: Nie
21 kwi 23:50
Metis: Trzeba policzyć.
21 kwi 23:51
olekturbo: Trzeba
21 kwi 23:52
Metis: Ano trzeba
22 kwi 00:01
zef: Metis ja dalej czekam na rozwiązanie !
22 kwi 21:56
Metis: O

Rozwiązywałem gdzieś to rano, ale musiałem wylecieć.
Muszę poszukać i dokończyć
22 kwi 22:38
Jack: ja to z bernouliego liczylem...
22 kwi 22:57
Metis: Zef czy ten przykład nie jest przypadkiem źle przepisany?
Mam sprzeczność.
22 kwi 23:22
zef: Przykład przepisałem dokładnie tak jak mam w zbiorze
22 kwi 23:24
Metis: Wstrzymać konie, znalazłem błąd. Działam dalej.
22 kwi 23:25
Metis: Doszedłem do postaci
22 kwi 23:33
Metis: Nie jednak źle . Muszę to na kartce przeliczyć.
22 kwi 23:38
zef: Jeżeli ci to wyjdzie to byłbym bardzo wdzięczny za jakieś zdjęcie obliczeń, lub jakbyś tu to
napisał
22 kwi 23:38
Eta:
Zad
zef
−1+cos(2x)= −1+1−2sin
2x= −2sin
2x
podstawienie 2
−sin2x=t , t>0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
t=t2+ |
| ⇒ (t− |
| )2=0 ⇒ t= |
| = 2−1 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
zatem 2
−sin2x= 2
−1 ⇔ sin
2x=1
..............................................
dokończ.....
23 kwi 00:07
Metis: Tak mam , ale próbuję bez podstawienia
23 kwi 00:08
Metis: Ale nie wiem czy to sie uda sprowadzić do dwóch wyrażeń.
23 kwi 00:09
Metis: Jeszcze się tym pobawię

Zamieniam 1/4 na 2 do −2 i kombinuje z tą dwójką jako 2sin
2x+2cos
2x
23 kwi 00:10