pomocy
Ania: Mógł by ktoś mi to rozwiązać?
1)Rozwiąż na czynniki możliwie najniższego stopnia
a) W(x)=9x2−10x+1
b) W(x)=x4−4x3+16x
2) Dany jest wielomian W(x)=2x2−mx+5m wyznacz wartości m aby wielomian miał dwa miejsca
zerowe
3) Rozwiąż;
a) 3x3−6x2+5x−10=0
b)5x3−15x2=x−3
21 kwi 22:24
Ania: Pomoże ktoś
21 kwi 23:00
Ania: pomozecie?
22 kwi 15:20
olekturbo: a z czym jest problem? 1) a to powinnas sama
22 kwi 15:20
Ania: ze wszystki 😢 nie bylo mnie na zadnych zajeciach i jest brak notatek i nie wiem co z czym
22 kwi 15:22
ICSP: 1)
a) Policz wyróżnik i zapisz go w postaci iloczynowej
b) Najpierw wyciągnij x przed nawais a dalej postąpuj tak jak w podpunkcie a)
2)
Wielomian stopnia II ma dwa miejsca zerowe gdy jego wyróżnik jest liczbą dodatnia.
3)
a) Grupowanie wyrazów : I z II oraz III z IV
b) Wszystko na jedną stronę a potem identycznie jak w podpunkcie a)
22 kwi 15:22
piotr1973: a) Δ=10
2−4*9*1=64
√Δ=8
W(x)=9(x−1/9)(x−1)
22 kwi 15:28
Ania: nic z tego nie rozumiem. dacie gotowca?
22 kwi 15:28
olekturbo: A po co ci gotowiec. Chyba lepiej sie nauczyc?
22 kwi 15:29
Ania: Piotr1973 to do zad 1 a?
22 kwi 15:29
Ania: w życiu te zadania się nie przydadzą na stanowisku sprzedawcy....
22 kwi 15:30
olekturbo: Ale takie zadania rozwijają wyobraźnię. Matematyka się przyda na takim stanowisku
22 kwi 15:31
Ania: wyobraźnie mam bujną

a kwote umiem dodać i wydać reszte
22 kwi 15:33
piotr1973: 3)
a)
3x2(x−2)+5(x−2)=0
(x−2)(3x2+5)=0
x=2
b)
5x2(x−3)−(x−3)=0
(x−3)(5x2−1)=0
x=3 lub x=−1/√5 lub x=1/√5
22 kwi 15:36
Ania: Piotr a to wcześniejsze to do którgo zadania?
22 kwi 15:40
piotr1973: 2)Δ=m2−4*2*5m=m(m−40)>0
m∊(−∞;0)∪(40;+∞)
22 kwi 15:41
piotr1973: do 1 a
22 kwi 15:41
Ania: a możesz też dać 1b?
22 kwi 15:53
22 kwi 15:54
piotr1973: chyba, że coś źle przepisałaś
22 kwi 15:54
Ania: własnie tak podyktowali
22 kwi 16:38
Ania: 1.b) x4−4x3+16x=x(x3−4x2+16)
a dalej b trudne przekształcenia:
o co kaman?
22 kwi 16:40