liczba odwrotna
12345: Jaka jest liczba odwrotna do √3−√2 ? Proszę o wytłumaczenie.
21 kwi 22:10
Kacper:
√3+√2
21 kwi 22:11
12345: A mozesz mi wyjasnic dlaczego nie np. −√3 +√2
21 kwi 22:13
Jack: liczba odwrotna czyli 1 przez ta liczbe ktora masz. zatem usun niewymiernosc z mianownika i
zobacz
21 kwi 22:19
12345: Dzięki
21 kwi 22:30
Mila:
Albo sprawdź, czy
Kacper dobrą podał liczbę.
(
√3−
√2)*(
√3+
√2)=3−2=1 zgadza się
II
| 1 | |
| liczba odwrotna do liczby (√3−√2) |
| √3−√2 | |
możesz usunąć niewymierność z mianownika
i otrzymasz liczbę, która podał
Kacper
| 1 | | (√3+√2) | | √3+√2 | |
| * |
| = |
| = |
| √3−√2 | | (√3+√2) | | √32−√22 | |
=
√3+
√2
22 kwi 00:08