#workout
PrzyszlyMakler: Wykaż, że dla każdej dodatniej liczby rzeczywistej x różnej od 1 oraz dla każdej dodatniej
liczby rzeczywistej y różnej od 1 prawdziwa jest równość. (na zdjęciu pierwszy wers)
Witam. Czy mógłby mi ktoś sprawdzić? Mojego rozwiązania nie ma w kluczu. Czy tak można? ; )
http://iv.pl/images/45810039951969419391.jpg
Przepisywałem rozwiązanie raz jeszcze, więc mam nadzieje, że jest czytelnie.
21 kwi 20:49
ZKS:
Jest wzór logab • logbc = logac. Wyprowadź sobie to i łatwiej zapamiętasz.
21 kwi 20:58
PrzyszlyMakler: Dzięki ZKS. Już zapisane nad biurkiem, ale powiedz mi czy dobrze?
21 kwi 20:59
ZKS:
Nie jestem zwolennikiem przekształcania w ten sposób, ale na maturze jest on poprawny.

Mogłeś to zrobić po prostu tak
| | y | | | |
P = logy(xy) • logx( |
| ) = |
| = |
| | x | | logxy | |
21 kwi 21:04
PrzyszlyMakler:
Hmmm.. Dwa pytania.
1. W czym to jest lepsze od mojego?
2. Co nam to dało?
21 kwi 21:11
ZKS:
Dało nam to, że L = P. Twoje polega na przekształceniu całości, a nie jednej ze stron i
doprowadzeniu do drugiej strony.
21 kwi 21:15
PrzyszlyMakler: Rzeczywiście! Ale, żeby działać jak Ty, musiałbym mieć dużo większy staż. Niestety działam
schematami, zamiast szukając genialnego&prostego.
21 kwi 21:23
ZKS:
Napisałem właśnie, że na maturze Twój sposób jest poprawny, ale należało by dodać na końcu,
że wszystkie przekształcenia były równoważne, zatem wyjściowa równość jest prawdziwa.

Ty jeszcze napisałeś na samym początku, więc jest

.
21 kwi 21:27