wartości parametru, dla których przedział zawiera się w zbiorze rozwiązań
kasia: Witam, mam problem z takim zadaniem:
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których przedział (1/2;1) zawiera się w zbiorze
rozwiązań nierówności ax2−(2a+1)x+2>0 o niewiadomej x.
21 kwi 20:28
Jerzy:
1) a < 0
2) f(1/2) = f(1) = 0
21 kwi 20:37
Jerzy:
A nawet: f(1/2) ≥ 0 i f(1) ≥ 0
21 kwi 20:41
kasia: A czy a nie może się równać 0 ?
21 kwi 20:44
Jerzy:
Wtedy mamy: −x + 2 > 0, a to nie jest prawdą dla każdego x
21 kwi 20:46
5-latek : A czy Kasia nie potrafi postawić do wzoru za a=0 i narysować sobie wykres takiej funkcji i
sprawdzuc czy a moze rownac się 0?
21 kwi 20:46
kasia: Dobra, głupie pytanie

Już chyba wiem jak to zrobić
21 kwi 20:52
Jerzy:
upss ... myślałem o i nnym zadaniu ...
dla a = 0 mamy: − x + 2 > 0 i przedział należy do zbioru rozwiązań
21 kwi 20:54