zbiory
maturzystaa: dane sa zdarzenia A,B⊂Ω, wiadomo, ze P(A∩B')=P(A'∩B), P(A∪B)=0,48 i P(A∩B)=0,12. Oblicz P(A).
Bardzo bym prosił o bardzo szczegolowe wytlumaczenie bo jestem w tym kopletnie zielony
21 kwi 20:20
maturzystaa:
21 kwi 20:38
desprat:

P(A∩B')=P(A'∩B) to jest to samo to P(A−B)=P(B−A)
P(A∪B)=0,48 P(A∩B)=0,12
P(A−B)+P(B−A) = P(A∪B) − P(A∩B)
P(A−B)+P(B−A) = 0,36
P(A−B) = 0,18
P(A)=0,18 + 0,12 = 0,3
21 kwi 20:46
maturzystaa: dzieki
P(A−B) to jest to samo co P(A)−P(B) ?
21 kwi 23:57
E:
P(A\B)= P(A)−P(A∩B)
P(A\B)=0,18 ⇒ P(A)−0,12=0,18 ⇒ P(A)=0,3
22 kwi 00:03
maturzystaa: dzieki, a wracajac do mojego pytania:
P(A−B) to jest to samo co P(A)−P(B) ?
22 kwi 00:24
Qulka: nie ..jak napisano wyżej
22 kwi 00:28
maturzystaa: a jaka jest główna róznica miedzy P(A−B) a P(A)−P(B) ?
22 kwi 00:31
Qulka: P(A−B)= P(A)−P(A∩B) ≠ P(A)−P(B)
22 kwi 00:34
maturzystaa: a jak można zapisac P(A)−P(B) ? Moglabys mi to pokazac na schemacie Venna?
22 kwi 21:47
maturzystaa:
23 kwi 00:11
23 kwi 00:13
Metis: Czego nie rozumiesz?
23 kwi 00:14
maturzystaa: m.in P(A)−P(B)=?
mozna to jakos zobrazowac?
23 kwi 08:26
maturzystaa: ?
23 kwi 11:36
maturzystaa:
23 kwi 13:03
wmboczek: zobrazować diagramami można działania na zbiorach A−B
P(A)−P(B) to działania na liczbach
23 kwi 13:05