Trygonometria
patryk97: | | π | |
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=sin2x+cos2x w przedziale <0, |
| >. |
| | 2 | |
| | π | | π | |
Przekształciłem to do: f(x)=√2cos(2x− |
| )=√2cos2(x− |
| ) |
| | 4 | | 8 | |
I teraz trzeba to narysować, czy można jakoś sprytniej?
21 kwi 20:03
ZKS:
Jaki jest zbiór wartości funkcji y = cos(α)?
21 kwi 20:05
patryk97: cosα <−1, −1>
21 kwi 20:14
patryk97: Jakby nie było tego przedziału to wtedy łatwo ze zbioru wartości można.
A w tym przypadku?
21 kwi 20:45
ZKS:
Najpierw sprawdź, czy będziesz miał wartości maksymalne w podanym przedziale.
21 kwi 20:52
patryk97: śmiesznie to zrobiłem, ale wyszło:
| | π | | π | |
x= |
| i faktycznie dla x= |
| jest największa wartość funkcji, a co z najmniejszą? |
| | 8 | | 8 | |
21 kwi 20:58
Jerzy:
W przedziale: <0,π/2> cosx osiąga najwiekszą wartośc dla: x = 0,
czyli u Ciebie: 2(x − π/8 = 0,
najmniejszą dla : x = π/2 , czyli u Ciebie: 2(x − π/8) = π/2
21 kwi 21:03
ZKS:
Nie śmiesznie tylko poprawnie.
21 kwi 21:06
patryk97: Jerzy robię według Twojego sposobu:
Szukam najmniejszej wartości:
| | 3 | | 3 | | π | | π | |
f( |
| π)=√2cos(2* |
| π− |
| )=√2cos |
| =0 |
| | 8 | | 8 | | 4 | | 2 | |
Coś nie tak
21 kwi 21:17
ZKS:
Sprawdziłeś, czy będziesz miał najmniejszą wartość równą −√2?
21 kwi 21:23
patryk97: Tak, nie będzie.
21 kwi 21:24
ZKS:
Okej, więc masz wartość maksymalną, a minimalnej równej −√2 nie ma, zatem należy
szukać najmniejszej wartości na krańcach przedziałów.
21 kwi 21:29
patryk97: | | π | |
Dzięki ZKS jesteś genialny  I wszystko się zgadza f( |
| )=−1 |
| | 2 | |
21 kwi 21:33