matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Igor2:
Dane są dwa ciągi artmetyczne (a
n
i (b
n
) o wyrazach ogólnych a
n
=3n+1 , b
n
=4n−1. Oblicz sumę 60 początkowych liczb, które występują zarówno w pierwszym, jak i w drugim ciągu. a1=4 r=3 b1=3 r=4 Co dalej?
21 kwi 20:00
tss:
https://matematykaszkolna.pl/forum/324180.html
21 kwi 22:03