Równanie z pierwiastkami
Kamil: 1. Równanie √x2 − 4 = √x−2 * √x+2 jest spełnione dla:
A. x ∊ R
B. x ∊ (2; ∞) (domknięty przy −2)
C. x ∊ (−2; ∞) (domknięty przy −2)
D. x ∊ (−2; 2) (obustronnie domknięty)
Poprawna odpowiedź B.
√x2 − 4 = √(x−2)(x+2)
√x2 − 4 = √x2 − 4
x2 − 4 ≥ 0
x2 ≥ 4
x ≥ 2 v x ≤ −2
Czy jest to poprawne rozwiązanie?
I mam do tego pytanko odnośnie poziomu rozszerzonego
Nie wiem czy na forum można wstawiać linki, aczkolwiek w tym filmiku na youtube
/watch?v=r2NhDJSO3EE
W pewnym momencie zakładamy że k ≠ 1, więc dlaczego później k=1 znajduje się w zbiorze
rozwiązań?
21 kwi 19:53
ZKS:
Niestety złe. Przed jakimikolwiek przekształceniami zawsze ustala się dziedzinę, Ty tego nie
zrobiłeś. Dodatkowo jak wywnioskowałeś poprawną odpowiedź ze złego zapisu?
21 kwi 19:59
5-latek :

x
2−4≥0 to x∊(−
∞−2>U<2
∞)
x−2≥0 to x≥2 to x∊<2,
∞)
x+2≥0 to x≥−2 to x∊<−2,
∞)
czesc wspolna rozwiazan na osi liczbowej (tak najlepiej i widzisz gdzie się rozwiązania
pokrywają (w jakim przedziale )
21 kwi 20:03
Kamil: x2 − 4 ≥ 0
x2 ≥ 4
x ≥ 2 v x ≤ −2
x−2 ≥0
x≥2
x+2≥0
x≥−2
Jeśli obrałbym takie założenia, to mógłbym naszkicować wykres i podać odpowiedź bez żadnych
przekształceń prawda?
21 kwi 20:08
Kamil: Dobrze już rozumiem dziękuję, a ktoś coś odnośnie drugiego pytania?
21 kwi 20:09
5-latek : Takie pytania w stylu ktoś ,cos to zadaja profesorowie

No chyba ze nim jesteś to wtedy jakiś inny profesor odpowie .
21 kwi 20:11
ZKS:
Napisz całą treść.
21 kwi 20:11
Kamil: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których równanie k2x−1=x(3k−2)−k ma rozwiązanie w
zbiorze liczb rzeczywistych.
k2x−1=x(3k−2)−k
k2x − (3k−2)x = 1−k
k2x −3kx +2x = 1−k
x(k2 − 3k +2) = 1−k
x(k−2)(k−1) = −(k−1) //:(k−1)
Dzielimy przez k−1 więc zakładamy że k−1≠0 ⇒ k≠1
Autor filmiku podstawia k=1 pod uzyskane równanie i uzyskuje
x(1−2)(0) = −(0)
0=0
Równanie tożsame, x ∊ R, dla każdego x równanie poprawne
Kontynuujemy rachunek
x(k−2) = −1 //: (k−2)
Dzielimy przez k−2, więc zakładamy że k−2 ≠ 0 ⇒ k ≠ 2
Autor filmiku podstawia k=2 pod uzyskane równanie i uzyskuje
x(0) = −1
0 = −1
Równanie sprzeczne
Kontynuujemy rachunek
x = −1/k−2
Autor podaje rozwiązanie k ∊ R\{2}
I teraz moje pytanie, dlaczego 1 znajduje się w zbiorze rozwiązań skoro założył że k≠1 podczas
dzielenia?
Czy to ma sens?
21 kwi 20:21