rachunek rozniczkowy
help: WItam, mam problem z zadaniem

Wyznacz najwiekszą możliwą wartosc parametru a, dla której
funkcja f(x)=2x
5+5ax
4+10x
3 jest rosnąca w całęj dziedzinie. Zakoduj cyfrę jednosci i dwie
pierwsze cyfry po przecinku w rozwinięciu dziesiętnym wyznaczonej liczby.z góry dziękuję
21 kwi 19:44
Jerzy:
Warunek: f'(x) > 0 dla każdego x
21 kwi 20:14
desprat: f(x)=2x5+5ax4+10x3 D=R
f'(x)>0 ⇔ 10x2(x2+2ax+3)>0
Δ=4(a2−3)
Δ<0 ⇒ a2−3<0 ⇔ a∊(−√3;√3)
i do zakodowania 1 7 3 (ktoś musi sprawdzić)
21 kwi 20:17