Trygonomertria
mimisiaa: Proszę o pomoc .

!
z rozwiązaniem

z góry Dziękuje
| √3+sinα | |
1)Wiedząc, że α jest kątem ostrym oraz tgα=4√3 oblicz wartość wyrażenia |
| |
| 1+cpsα | |
2) Wiedząc, że sinα−cosα=
12, oblicz wartość wyrażenia sinα*cosα
| tgα−tgβ | |
3) posługując się wzorem tg(α−β)= |
| oblicz tg 15 |
| 1+tgα*tgβ | |
21 kwi 19:42
zef: 1)
sinx/cosx=4
√3
4
√3cosx=sinx i podstaw.
2)
sinx−cosx=1/2
sin
2x+cos
2x=1
Układ równań do rozwiązania
3) No to ze wzorku
21 kwi 19:45
mimisiaa: Mógłbyś rozpisać mi 1) .


3) tg(90−15) ⇔ctg75
ctg75−tg15 | |
| = nie rozumiem tego ;< |
1+ ctg75−tg15 | |
21 kwi 19:51
pytajnik:

w 1 zad narysuj trójkąt prostokątny oznacz kąt α wylicz przeciwprostokątną i licz sin i cos
jaki będzie
2. podnieś to do kwadratu
tg(45−30) tylko wartość trzeba podstawić tg45 i 30 pod wzór
tak to widzę
21 kwi 19:52
5-latek : tg(15)= tg(45
o−30
o)
| tg45−tg30 | |
tg15= |
| |
| 1+tg45*tg30 | |
tg45=1
tg30= (zobacz bo by było za latwo
21 kwi 19:54
mimisiaa: 1−√33 | | 1−√33 | |
| = |
| =0  |
1+1*√33 | | 1+√33 | |
21 kwi 20:01
5-latek : Nie rob jaj
Zobacz sobie na wykres tangensa czy tg15
o=0 ?
Usun teraz niewymierność z mianownika
21 kwi 20:06
mimisiaa: jej pomyliłam się

dzięki

heh
21 kwi 20:11