Kilka zadań z ciągów - Bardzo proszę
Adrian: Zad 1
Różnica czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego (an) jest równa −90, a iloczyn
czwartego i piątego wyrazu jest równy 99. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
Zad 2.
Dany jest trójkąt prostokątny, którego dłuższa przyprostokątna ma długość 8. Długości jego
boków tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz pole tego trójkąta oraz wartość wyrażenia
sin α + sin β, gdzie α i β są kątami ostrymi danego trójkąta.
Zad 3
Dany jest ciąg arytmetyczny (an), w którym a6 = 15 oraz a9 = 24.
a). Wyznacz wzór ogólny ciągu (an).
b). Sprawdź, czy ciąg (a3, a5, a9) jest geometryczny.
Zad 4
Dany jest ciąg arytmetyczny (an) określony wzorem an = 2n − 17.
a). Wyznacz taką wartość n, aby suma n początkowych wyrazów tego ciągu była najmniejsza.
b). Oblicz x jeśli wiadomo, że ciąg (a9, x+5, a93) jest geometryczny.
Zad 5
Trzy liczby (a, 81, b) tworzą ciąg geometryczny, w którym a < b. Wyznacz a i b, jeżeli wiadomo,
że S3 = 351. Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu.
Bardzo mi zależy na szybkim uzupełnieniu tych zadań.
Jeśli ktoś zna odpowiedź na chociaż jedno to z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Oczywiście miło by było gdyby ktoś jeszcze dał radę mi wytłumaczyć te zadania.
21 kwi 19:03
Adrian: Chociaż jedno zadanie. Na prawdę bardzo mi zależy.
21 kwi 19:21
===:
np 3)
a9−a6=a1+8r−a1−5r=3r
3r=24−15
r=3
a6=a1+5r 15=a1+15 ⇒ a1=0
an=a1+(n−1)r
an=0+(n−1)3 ⇒ an=3n−3
21 kwi 19:30
===:
a
3=6 a
5=12 a
9=24
jeśli geometryczny to musi zachodzić 6*24=12
2 czyli
21 kwi 19:33
Adrian: Dzięki wielkie

Pomógłby ktoś jeszcze w którymś?
21 kwi 19:47
5-latek : Zadanie nr 3
a
6= a
1+5r
15=a
1+15
a
1= 0
a
n= a
1+(n−1)*r =0+(n−1)*3= 3n−3
b)
a
3= 6
a
5=12
a
9= 24
| | a5 | |
q2= |
| = 2 to q=√2 lub −√2 |
| | a3 | |
Sprawdzamy
a
5= a
3*q
2= 6*2=12
==================== Ok
a
9= a
5*q
4= 12*(
√2)
4= 12*4=48
a
9=a
5*(−
√2)
4=48
Ten ciag nie jest ciagiem geometrycznym
Czy Ty piszsesz teraz mature ?
21 kwi 19:47
zef: Zad 5
81
2=a*b
a+81+b=351
Układ 2 niewiadome i licz
21 kwi 19:47