Kolejne zadanie z analitycznej
manny: Napisz równanie stycznej do okręgu o równaniu (x−8)2 + (y − 1)2 = 25
poprowadzonej z punktu P=(1,2) poza tym okręgiem
21 kwi 18:27
piotr: y−1=a(x−2)
(x−8)2 + (y − 1)2 = 25
rozwiązać układ z parametrem "a" tak by było jedno rozwiązanie
układ będzie miał jedno rozwiązanie (x,y) dla dwóch wartości "a"
21 kwi 18:51
manny: A nie przypadkiem y=a(x−1) + 2?
21 kwi 18:53
manny: albo tak jak Ty napisales y−2=a(x−1)?
21 kwi 18:54
piotr: tak, tak pomyliłem się
21 kwi 18:56
manny: Robiłem w taki sposób ale strasznie glupie liczby są i myslalem ze coś zle

Spróbuję
skonczyc
21 kwi 18:57
5-latek : Będzie tak jak Ty napisales (Piotr się pomylil
Dobrz eze wylapales ale wiesz dlaczego taki zapis ?
21 kwi 18:57
manny: Jest to równanie dowolnej prostej przechodzącej przez pkt (1,2)
21 kwi 19:05
manny: Chyba jakis błąd mam bo mi wyszło coś takiego:
Δ= −92a
2 − 64a + 256=0
−92a
2 − 64a + 256=0
Δ=6144
ciężko wyciągnąć z tego pierwiastek

Sprawdzi ktoś czy nie ma zadnego bledu w obliczeniach?
21 kwi 19:08
manny: oczywiście wcześniej skróciłem tą pierwszą Δ do postaci
−23a2− 16a + 64=0
Δ=6144
21 kwi 19:09
piotr: a=−4/3 lub a=3/4
y=−(4/3) (x−1)+2, y=3/4 (x−1)+2
21 kwi 19:28
piotr: Δ=−12+7 a+12 a2=0
21 kwi 19:31
manny: Hmm... gdzie miałem błąd?
21 kwi 19:33
21 kwi 19:39
manny: Dobra ogarniete :3
21 kwi 20:14
manny: Jakby ktos sie interesował, to zadanie można o wiele prościej zrobić za pomocą wzoru na
odległość pkt od prostej.
22 kwi 18:20