geometria analityczna
manny: Wyznacz środek i promień okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych przechodzącego przez
punkt P= (9, 8)
Niby proste zadanie, a nie mogę tego rozkminić

Jakies pomysly?
21 kwi 17:21
manny: hmm... mam do tego podstawić punkt? Co mi to da?
21 kwi 17:32
piotr: a może jednak tak: (x − r)2 + (y − r)2 = r2
minusy we wzorze dlatego, że okrąg znajduje się w pierwszej ćwiartce układu współrzednych
21 kwi 18:01
piotr: r=5 ∨ r=29 ⇒ (x−5)2+(y−5)2=52 ∨ (x−29)2+(y−29)2=292
21 kwi 18:07
manny: Dzięki
21 kwi 18:17