Objętość ostrosłupa
Domcia: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC, w którym AB = 30, BC = AC = 39 i
spodek wysokości ostrosłupa należy do jego podstawy. Każda wysokość ściany bocznej
poprowadzona z wierzchołka S ma długość 26. Oblicz objętość tego ostrosłupa. Pole podstawy mam
tylko nie wiem jak z wysokością, pomoże ktoś?
21 kwi 16:25
karobert: Jak masz pole podstawy, to pomnóż przez 26/3 i koniec
21 kwi 16:38
Domcia: jak to czemu tak?
21 kwi 16:52
karobert: spodek wysokości należy do podstawy trójkąta, czyli ta ściana boczna jest prostopadła do
podstawy
21 kwi 16:54
Domcia: A przypadkiem nie chodzi o to że spodek podstawy znajduje się gdzieś na podstawie a nie że jest
prostopadła do podstawy?
21 kwi 16:57
karobert: może masz rację
21 kwi 17:03
dero2005:
Jażeli wysokości ścian bocznych są jednakowe to chyba ściany boczne są jednakowo pochylone do
podstawy a to oznacza że spodek wysokości leży w środku okręgu wpisanego w podstawę?
21 kwi 19:00