Witam chciałbym pomoc w rozwiązaniu proszę o pełne rozwiązania tych zadań
Piotr: 1.O ile pole koła opisanego na kwadracie 36cm2 jest większe od pola koła wpisanego w ten
kwadrat.
2.Stosunek boków prostokąta o obwodzie 30cm jest równy 2:3 Oblicz pole kiła opisanego na
prostokącie.
3.Przekątne rombu mają 12cm i 16cm Oblicz obwód rombu i promień okręgu wpisanego w romb.
4.Oblicz miary kątów równoległoboku w którym miara jednego kąta jest o 43 stopnie większa od
miary drugiego kąta
5.Oblicz obwód kwadratu o przekątnej 6cm
21 kwi 16:04
Piotr: proszę o pomoc
21 kwi 16:12
dero2005:
1)
bok kwadratu a =
√36 = 6
przekątna kwadratu d = a
√2 = 6
√2
| | πd2 | |
Pole koła opisanego Po = |
| |
| | 4 | |
| | πa2 | |
Pole koła wpisanego Pw = |
| |
| | 4 | |
Licz dalej
21 kwi 16:12
dero2005:
2)
2(a+b) = 30
Oblicz a, b
d =
√a2 + b2
21 kwi 16:18
Piotr: proszę oblicz za mnie do końca
21 kwi 16:21
Piotr: jest ktoś kto może to obliczyć?
21 kwi 16:26