równanie dwóch niewiadomych
Piotr: Pole prostokąta wynosi 24cm2. Jeżeli jeden bok zwiększymy o 1cm, a drugi zmniejszymy o 1cm, to
pole wzrośnie o 416%. Znajdź długość boków prostokąta, jeśli wiadomo że są one liczbami
naturalnymi
3 sty 15:09
jo: Wystarczy rozwiązać układ równań:
a, b − boki prostokąta
ab = 24
| | 1 | |
(a+1)(b−1) = 24+ 24 * 4 |
| % |
| | 6 | |
3 sty 16:33
jo: jeszcze wynik:
a=4
b=6
3 sty 16:33
Godzio:
P=24cm
2
a*b = 24
24b − 24 + b
2 − b = 25b
b
2 −2b − 24 = 0
Δ=4 + 4*24 = 100
√Δ=10
b=6
24=a*b
a=4
3 sty 16:38