Równanie z parametrem i wyrkes funkcji pomocyy matura rozszerzona
Anoninm: Dana jest funkcja f(x= |x
2 − 4| − x
2
a) zapisz wzór funkcji f bez symboli wartosci bezwzględnej
b) narysuj wzór funkcji
c) podaj wartosci paramtru m dla których f(x) = m ma co najwyzej dwa rozwiązania
To zadanie próbuje zrobić w następujący sposób
x
2 − 4 = 0
x
2 = 4
x = 2 lub x = −2 i na trzy przypadki kiedy x należ od (−niesk , −2), od <−2, 2 ) oraz od <2 +
niesko
ale gdy tak robie to z 1 przypadku wychodzi mi −4
z drugiego
√2 albo −
√2
a z trzeciego również wychodzi −4 .
Teraz pytanie do Was czy metoda jest dobra ? Jak narysować wykres funkcji mając stałą −4
21 kwi 14:25
Jerzy:
Rozpisz tą funkcję oddzielnie w każdym z tych trzech przedziałów
21 kwi 14:29
Anoninm: Tak zrobiłem, mam stałą równą −4 oraz √2 i −√2
21 kwi 14:31
Jerzy:
To żle rozpisałeś...jest stała tylko w dwóch przedziałach
21 kwi 14:34
Anoninm: Tak ale w jednym przedziale nie należy do dziedziny w trzecim przedziale x <−2 ,2 ) a stała
wychodzi −4 więc odpada i mam jedną stałą
21 kwi 14:37
Jerzy:
W przedziale <−2,2) f(x) = − 2x2 + 4
21 kwi 14:39
Anoninm: Czyli jak w końcu ma być

Mam jedną stałą równą −4 bo z drugiej dziedziny odpada a drugiego
przypadku mam dwa miejsca zerowe równe
√2 i −
√2 , wartość funkcji wynosi 4 więc rysuje
wykres i odczytuje kiedy moja stała przecina sie dwa razy
21 kwi 15:06
Jerzy:
O czym Ty pleciesz ? D = R
w przedziałach zrwnętrznych masz: f(x) = − 4
w przedziale środkowym masz: f(x) = −2x2 + 4
i rysuj
21 kwi 15:10