granice
12345: Oblicz granice funkcji:
21 kwi 13:47
jc: A próbowałeś? I co się stało?
21 kwi 13:59
12345: U gory wzor skroconego mnozenia, na dole nie wiem jak rozpisac
21 kwi 14:02
ICSP: Poszukaj w książce albo chociaż w internecie wzoru :
an − bn
21 kwi 14:15
12345: Dzieki
21 kwi 14:18
jc: Ale coś wiesz. Wiesz, że licznik = 0 dla x=2, a co garsze, mianownik = 0 dla x=2.
Inaczej wystarczyłoby podstawić.
Jest aki wzór skróconego mnożenia
an−bn = (a−b)(an−1 + an−2b + an−3b2 + . . . + a bn−2 + bn−1)
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
a4 − b4 = (a−b)(a3 + a2b + ab2 + b3)
a5 − b5 = (a−b)(a4 + a3b + a2b2 + ab3 + b4)
. . . . .
21 kwi 14:20
Jędruś: Licznik rozłóż z różnicy kwadratów, mianownik podziel przez dwumian x − 2. Potem w granicy
uprość "niewłaściwość" x−2 w liczniku i mianowniku − na pewno wyjdzie!
21 kwi 14:22