Ostrosłup
Adam:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |<ACB|=90 oraz |AC|=40cm i
|BC|=30cm. Krawędź CD jest wysokością tego ostrosłupa. Kątα jest kątem nachylenia ściany
bocznej o największym polu do płaszczyzny podstawy i ma miarę 60.Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
21 kwi 12:57
Adam: Wiem, że ściana ABD jest nachylona pod kątem 60. Pole podstawy to 600cm2
Mogę też obliczyć h podstawy, ale nie wiem czy do czegoś mi się przyda. Jakieś porady?
21 kwi 13:00
dero2005:
Oblicz wysokość podstawy i skorzystaj z zależności: odcinek CD do wysokości podstawy= tg60o
21 kwi 14:11
Adam: Czyli CD=24√3
V=4800√3cm3?
21 kwi 14:42
dero2005:
21 kwi 15:03
Adam: Wniosek z tego, że ściana boczna jest nachylona do wysokości podstawy właśnie pod tym kątem
równym 60 stopni, tak?
21 kwi 15:52
dero2005:
Tak, bo ściana boczna(największa) ma za podstawę przeciwprostokątną a kąt pochylenia musi być
mierzony prostopadle do tej przeciwprostokątnej, a wysokość podstawy jest prostopadła do
przeciwprostokątnej
21 kwi 16:00
Adam: Właśnie o to mi chodziło, zapamiętam to, dzięki!
21 kwi 16:01